fbpx

ChatGPT en Recruitment!

Het werven van de juiste talenten voor openstaande vacatures kan een uitdagende taak zijn. Gelukkig hebben we tegenwoordig toegang tot geavanceerde technologieën, zoals AI en machine learning, die ons kunnen ondersteunen bij het wervingsproces. Een van de opkomende tools is ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) – een krachtig hulpmiddel dat je kunt zien als je persoonlijke assistent tijdens het werven van talenten.


Prompts: Krachtige input voor een gerichte output

Een belangrijk aspect van het gebruik van ChatGPT is het verstrekken van ‘prompts’ of inputteksten. Prompts zijn de instructies of vragen die je aan ChatGPT geeft om specifieke output te genereren. Het kunnen complete zinnen of korte opdrachten zijn, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een vacaturetekst te schrijven voor een elektrisch ingenieur bij een specifieke organisatie. Je kunt hier aangeven wat de waarden van het bedrijf zijn, de belangrijkste verantwoordelijkheden en de ideale vaardigheden. Daarnaast kun je aangeven om de tekst korter, langer, of informeler te maken.

Hulpmiddel of automatisch?

ChatGPT fungeert als een uitstekend klankbord en kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het genereren en bewerken van teksten. Hoewel het niet altijd perfect is, kun je er wel inspiratie uit halen en het gebruiken als basis voor verdere aanpassingen. ChatGPT is vooral handig wanneer je vastloopt bij het schrijven van een tekst of een eerste concept wilt veranderen. Bovendien kun je prompts hergebruiken en aanpassen voor verschillende doeleinden.

Marktanalyse: Concurrenten & job titels

Wanneer je een vacature hebt en wil weten bij welke bedrijven je kunt verwachten dat mensen met die specifieke vaardigheden en ervaring aan de slag zijn, kan ChatGPT je helpen bij het genereren van een lijst met potentiële arbeidsmarktconcurrenten. Als je een vacature hebt, kun je vragen om een lijst te creëren van bedrijven die vergelijkbare functies of sectoren hebben als dat bedrijf. Op basis van de input kan ChatGPT je relevante bedrijven geven die mogelijk concurreren op de arbeidsmarkt met dit bedrijf.

Je kunt ChatGPT ook vragen om je te helpen bij het genereren van alternatieve benamingen voor een functie. Je kunt bijvoorbeeld ChatGPT een vacaturetekst met de verantwoordelijkheden van een EMC Specialist geven en vragen om verschillende namen voor deze functie te genereren. Op basis van de gegeven input kan ChatGPT je suggesties geven en andere relevante functietitels die overeenkomen met de beschreven verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om te onthouden dat de gegenereerde alternatieve titels afhankelijk zijn van de input en dat het verstandig is om altijd een menselijke beoordeling uit te voeren om ervoor te zorgen dat de voorgestelde titels daadwerkelijk geschikt zijn voor de vacature en de organisatie.

Schrijven/herschrijven vacatures

Als je een vacature wilt laten schrijven kan ChatGPT je helpen bij het genereren van een vacaturetekst. Je kunt ChatGPT voorzien van de specifieke informatie die je wilt benadrukken, zoals de bedrijfswaarden en het gewenste profiel en dan wordt er een vacaturetekst gemaakt die hierop is afgestemd. Daarnaast kun je ChatGPT ook vragen om de vacaturetekst in een meer informele stijl te herschrijven of om suggesties te geven voor de relevante skills die je zou kunnen toevoegen aan de vacature.

Boolean writing

Als een Recruiter of Sourcer talent zoekt, kun je ChatGPT vragen om te helpen met een Boolean search voor LinkedIn om geschikte kandidaten te vinden. Je kunt relevante zoektermen geven die je wilt gebruiken in combinatie met booleaanse operators zoals AND, OR en NOT. Houd er rekening mee dat de effectiviteit van de zoekopdracht afhankelijk is van de specificiteit van de vacature en je ervaring met Boolean search.

LinkedIn posts schrijven

Als je een LinkedIn-post wilt schrijven over een specifiek onderwerp dan kan ChatGPT je helpen bij het genereren van een post. Je kunt vragen om bepaalde elementen te noemen in de post zoals datums van events en hashtags om de zichtbaarheid te vergroten. Het is echter altijd belangrijk om de gegenereerde tekst zorgvuldig te beoordelen en te bewerken om ervoor te zorgen dat het volledig aansluit bij de specifieke behoeften en stijl van je organisatie.

“Ontdek talent met behulp van ChatGPT: je personal assistant voor recruitment!”

(P.S. deze blog is deels geschreven door ChatGPT’s typkunsten zelf en Floor Ploegmakers / TalentMapper)

Stuur een e-mail

Je ontvangt binnen een werkdag reactie op je mail
inzicht@talentmapper.nl

Kom langs

Bascule 7,
3981 PH Bunnik (Utrecht)

Ook leren sourcen?

Check onze workshops ?