fbpx

Waarom je nù in de race moet blijven voor het beste talent ?

De arbeidsmarkt nu

Een aantal weken geleden zag de wereld er compleet anders uit, zo ook in Nederland. Kijkend naar de Nederlandse arbeidsmarkt: het werkeloosheidspercentage was historisch laag (bron: Trouw.nl) en nog nooit waren er zoveel openstaande vacatures in Nederland.

Hoe anders is de situatie nu? Hoe gaan we hier als Recruiters/Talent Sourcers mee om?

Wanneer we teruggaan naar onze economielessen en de geschiedenisboeken er bij pakken valt er maar één conclusie te trekken: Deze crisis gaat stoppen en er komt een moment dat alles weer beter gaat!

Nú TalentPooling

Waar het een paar weken geleden vooral draaide om vooruitkijken en plannen maken, worden we nu vooral gewezen op: wat doen we nu?

Feit is dat het aantal openstaande vacatures aan het dalen is (bron: esb.nu). Bij de klanten van TalentMapper zien wij dit ook. Echter…ook nu liggen er voor bedrijven veel kansen om het beste talent te binden aan jouw organisatie. Bij TalentMapper helpen wij organisaties op basis van real-time Arbeidsmarkt data om efficiënter en sneller de beste kandidaten te vinden. 1 van de manieren om dit doen is door actief gebruik te maken van TalentPooling. TalentPooling is een gespecialiseerde dienst die wij al bij meerdere grote bedrijven hebben geïmplementeerd.

TalentPooling

Onze definitie van talentpooling: Het proactief benaderen en in contact blijven met gekwalificeerde potentiële kandidaten (non-applicants), die je nu of in de toekomst aan jouw organisatie wilt verbinden en zelf hebben aangegeven ook interesse in jouw organisatie te hebben. (talentmapper.nl)

De race voor het beste talent gaat ook nu door…..

Wanneer de Corona crisis voorbij is willen we allemaal zo snel mogelijk verder met onze core business. En daar heb je nog steeds jouw beste mensen en de beste kandidaten voor nodig. Dit is dus hét moment om het verschil te maken!

Het grootste gedeelte van werkend Nederland zit op dit moment thuis en zien het werk afnemen, waardoor de kans op verveling toeneemt. Daarnaast is er veel minder sociale interactie, zijn er geen collega’s in de buurt die over je schouder meekijken en zien wat je doet. De uitgelezen kans om in contact te komen met kandidaten, die anders nooit op jouw berichten zouden reageren en normaal gesproken helemaal geen tijd hebben voor een vrijblijvend/informatief/oriënterend gesprek.

Wat als je nu niet investeert?

Stoppen met het investeren in de werving van kandidaten creëert onzekerheid en kan schade brengen aan jouw werkgeversmerk. In tijden dat het minder goed gaat, sluit jij de deur voor (toekomstig) talent. Een hard signaal naar de buitenwereld, maar zeker ook naar jouw interne organisatie.

Een andere reden om jouw soms jarenlange investering niet stop te zetten heeft te maken met het feit dat Talent Sourcing er voor zorgt dat je het juiste talent, op het juiste moment tot je beschikking hebt. Wanneer je nú niet investeert in het aangaan van relaties met potentiële kandidaten, zul je straks van vooraf aan moeten beginnen. En wat als dan blijkt dat jouw concurrent dit wel heeft gedaan…

Als Talent Sourcers weten wij als geen ander dat aandacht, alles mooier maakt. Die persoonlijke succeswens voor een interview, een gehunte kandidaat een fijne vakantie wensen en vragen hoe de verdediging van een scriptie is gegaan? Iedereen vindt het fijn om een bemoedigend berichtje te ontvangen in deze gekke tijd. ‘Hoe gaat het met je?”, “Is het thuiswerken een beetje vol te houden?” of “Heb jij nog goede tips op Netflix?”. Neem de tijd om nieuwe connecties aan te gaan, maar vergeet ook vooral niet de kandidaten die jij al kent. Zij die het net niet werden, die niet klaar waren voor een overstap, een wereldreis zouden gaan maken of die toch kozen voor een andere werkgever. Laat hen weten dat je aan ze denkt. Ik kan je verzekeren dat je verrast zult worden door de reacties die hierop zullen volgen.

TalentPooling is het aangaan van relaties en bestaat uit een keten van contactmomenten. Wij zien veel Recruiters (die wij o.a. ook trainen in talent sourcing) een kandidaat 1x benaderen, i.p.v. meerdere keren via verschillende kanalen. Met twee e-mails in plaats van één, krijg je 71 procent meer reacties! (meer sourcing benchmarks, check: Lever.co). Als je nu dus (extra) tijd hebt ->begin dan met herbenaderen.

Deze kleine acties zullen niet alleen jouw persoonlijke relatie met de kandidaat versterken, maar ook de associaties die de kandidaat met de organisatie waar jij voor werkt in positief daglicht zetten. Misschien zijn zij op korte termijn beschikbaar voor jou als nieuwe werkgever. Misschien kun je hen op een later moment in jouw team verwelkomen. Met TalentPooling zorg je ervoor dat je de Talenten voor de toekomst altijd binnen handbereik hebt.

Hoe kan TalentMapper Recruiters/werkgevers helpen?

Wil je ook een succesvolle TalentPooling strategie opzetten? Neem contact met ons op: https://talentmapper.nl/talentpooling/

Zelf leren sourcen/ talentpoolen? Bekijk onze workshop mogelijkheden: https://talentmapper.nl/workshop-talent-sourcing/ (o.a. E-learning -> SourceCon Academy, het online learning platform).

Heb je een andere vraag over TalentPooling/ talent sourcing? Stel deze hier aan mij of neem contact op met onze TalentPooling specialist: Eline Aanhane (eline@talentmapper.nl | +31653590937 | https://www.linkedin.com/in/elineaanhane/) & JOIN THE RACE! ?

Stuur een Whatsapp bericht

Stuur direct een Whatsapp bericht naar Marcel | CEO TalentMapper:
06 15 08 73 41

Stuur een e-mail

Je ontvangt binnen een werkdag reactie op je mail
inzicht@talentmapper.nl

Kom langs

Groenewoudsedijk 41,
3528BG Utrecht

Ook leren sourcen?

Check onze workshops.